Wintersoepje van pompoen en winterpeen


In Nederland kennen we 4 seizoenen en ieder seizoen heeft zijn eigen weertype met zijn eigen kwaliteiten. Nu, de winter is vaak koud en guur en om in balans te blijven is het de kunst om ons aan te passen aan die weersomstandigheden. Tijdens de winter kleden we ons dan ook liever met wollen kleding en branden we de kachel in huis. Ons lichaam doet zijn best zich warm te houden door ons eigen lichaamsvuurtje een tandje hoger te zetten en daar hebben we wel extra energie voor nodig. Die energie kunnen we heel goed uit ons eten halen door een zwaardere maaltijd te eten met een beetje extra gezonde vetten als bijvoorbeeld ghee. Liever niet te dik worden natuurlijk. Dat kunnen we voorkomen door er voor te zorgen dat onze voeding goed verteerbaar is, door extra kruiden als komijn, gember en zwarte peper toe te voegen

Een heerlijke soep en omdat ik af en toe best van vlees houd, heb ik het gegeten met een beetje uitgebakken spek. Wel bio!


Pompoen winterpeensoep (6-8 personen)

Ingrediënten:

  • 1-2 eetlepels ghee

  • 0,5 - 0,75 koffielepel mosterdzaad

  • 1 - 1,5 koffielepel komijnzaad

  • 0,5 - 0,75 koffielepel korianderzaad

  • 0,25 - 0,33 koffielepel asafoetida

  • ruime koffielepel geraspte gember

  • 1 rode peper, zonder zaad en in reepjes gesneden

  • 6 uien, schoongemaakt en in stukken gesneden

  • 4 - 5 tenen knoflook

  • 3 pompoenen, geschild en in kleine stukken

  • 500 gr winterpeen, geschild en in plakken

  • garam masala naar smaak

  • druppels citroensap

  • zout en peper naar smaak

  • geroosterde pijnboompitten

  • verse peterselie

  • crème fraiche

  • Voor de liefhebber: 250 gram mager gerookt spek in blokjes gesneden en gebakken

Bereiding:

Verwarm de ghee en voeg er het komijn, het mosterdzaad en het korianderzaad aan toe. Als het mosterdzaad niet meer springt de gember, de rode peper, de  asafoetida even meebakken zonder het aan te laten branden. Voeg de uien en de knoflook toe en bak totdat de uien glazig zijn. Voeg daarna de kurkuma, pompoen en wortelen toe en bak het een minuut of 5. Voeg ongeveer 1,5 liter water toe en laat het geheel ruim een kwartier koken totdat de pompoen en wortelen gaar zijn. Pureer de soep en breng het op smaak met zout, peper (eventueel een groentenbouillonblokje) en garam masala. (Voeg de spekblokjes toe) Voeg wat druppels citroensap toe. Schep de soep in kommem en garneer de soep met fijngeknipte peterselie, een beetje crème fraiche en de pijnboompitten

SMAKELIJK!



Wintersoepje van pompoen en winterpeen


In Nederland kennen we 4 seizoenen en ieder seizoen heeft zijn eigen weertype met zijn eigen kwaliteiten. Nu, de winter is vaak koud en guur en om in balans te blijven is het de kunst om ons aan te passen aan die weersomstandigheden. Tijdens de winter kleden we ons dan ook liever met wollen kleding en branden we de kachel in huis. Ons lichaam doet zijn best zich warm te houden door ons eigen lichaamsvuurtje een tandje hoger te zetten en daar hebben we wel extra energie voor nodig. Die energie kunnen we heel goed uit ons eten halen door een zwaardere maaltijd te eten met een beetje extra gezonde vetten als bijvoorbeeld ghee. Liever niet te dik worden natuurlijk. Dat kunnen we voorkomen door er voor te zorgen dat onze voeding goed verteerbaar is, door extra kruiden als komijn, gember en zwarte peper toe te voegen

Een heerlijke soep en omdat ik af en toe best van vlees houd, heb ik het gegeten met een beetje uitgebakken spek. Wel bio!


Pompoen winterpeensoep (6-8 personen)

Ingrediënten:

  • 1-2 eetlepels ghee

  • 0,5 - 0,75 koffielepel mosterdzaad

  • 1 - 1,5 koffielepel komijnzaad

  • 0,5 - 0,75 koffielepel korianderzaad

  • 0,25 - 0,33 koffielepel asafoetida

  • ruime koffielepel geraspte gember

  • 1 rode peper, zonder zaad en in reepjes gesneden

  • 6 uien, schoongemaakt en in stukken gesneden

  • 4 - 5 tenen knoflook

  • 3 pompoenen, geschild en in kleine stukken

  • 500 gr winterpeen, geschild en in plakken

  • garam masala naar smaak

  • druppels citroensap

  • zout en peper naar smaak

  • geroosterde pijnboompitten

  • verse peterselie

  • crème fraiche

  • Voor de liefhebber: 250 gram mager gerookt spek in blokjes gesneden en gebakken

Bereiding:

Verwarm de ghee en voeg er het komijn, het mosterdzaad en het korianderzaad aan toe. Als het mosterdzaad niet meer springt de gember, de rode peper, de  asafoetida even meebakken zonder het aan te laten branden. Voeg de uien en de knoflook toe en bak totdat de uien glazig zijn. Voeg daarna de kurkuma, pompoen en wortelen toe en bak het een minuut of 5. Voeg ongeveer 1,5 liter water toe en laat het geheel ruim een kwartier koken totdat de pompoen en wortelen gaar zijn. Pureer de soep en breng het op smaak met zout, peper (eventueel een groentenbouillonblokje) en garam masala. (Voeg de spekblokjes toe) Voeg wat druppels citroensap toe. Schep de soep in kommem en garneer de soep met fijngeknipte peterselie, een beetje crème fraiche en de pijnboompitten

SMAKELIJK!