Nazomer en op naar de herfst

Volgens Ayurveda zijn de ritmen en fasen van de natuur ook de ritmen van ons lichaam en van onze geest en om ons leven zo gezond mogelijk te leven is het belangrijk rekening te houden met de cyclus van de natuur.

Elk mens heeft een geboorteconstitutie, die samen met onze stofwisseling voor een deel genetisch bepaald is en afhankelijk is van de geboorteconstitutie én van de gezondheid van onze beide ouders. Ayurveda zegt dat ieder mens uit een unieke samenstelling van de drie Dosha's: Vata, Pita en Kapha bestaat. De Vata-dosha is opgebouwd uit de elementen ether en lucht. Pita vertegenwoordigt vuur en een klein beetje water en Kapha staat voor de elementen aarde en water. 

De verandering van de seizoenen heeft een sterke inwerking op deze Dosha's omdat onze stofwisseling ingesteld is op de omstandigheden van ons klimaat en op de lokale omgeving. Pita stijgt in de zomer, Vata in de herfst en de vroege winter, Kapha in de late winter en in het voorjaar. Daarom zijn ruime hoeveelheden verse biologische en het liefst lokaal geteelde voeding als groenten, fruit en volle granen volgens de seizoenen ook de beste keuze voor je voeding.

Voor wat betreft voeding kent de Ayurveda zes smaken (bitter – samentrekkend – scherp – zoet – zuur en zout), die ieder uit twee van de bovengenoemde elementen (ether - lucht - vuur - aarde - water) zijn opgebouwd en het adviseert om altijd de zes smaken in één maaltijd te gebruiken. Wellicht is het dan gemakkelijk voor te stellen dat je met voeding je lichaam weer in balans kunt brengen.

Zomer

De zomer is Pitta (vuur)-tijd en over het algemeen warm en droog. De warmte van de zon verdroogt en verdrijft de vochtigheid van de aarde. De zonnewarmte wordt ook opgeslagen in ons lichaam en overtollige vetten en afvalstoffen kunnen makkelijker verbranden of loskomen. Het spijsverteringsvuur is laag en de eetlust neemt af. We hebben dan veel behoefte aan extra vocht, licht verteerbaar én niet teveel eten. Aan te raden zijn zoete, koele en sappige dranken en voedingsmiddelen als veel water of kruidenthee, zomergroenten en zomerfruit.

Zeker voor iemand met een Pitta constitutie is het beter om in de zomer en de nazomer te matigen met:

  • alcohol

  • ijs

  • groenten als bieten, knoflook, maïs, paprika, prei, raapstelen, radijs, sjalotten, uien, tomaten en wortelen. Deze groenten hebben een hete energie en verhogen Pitta

  • te veel van de zoute, zure en scherpe smaken, deze smaken doen Pitta toenemen.

Nazomer

In de nazomer verzamelt ons lichaam de warmte om zich voor te bereiden op de herfts en de winter. Pitta is nog steeds hoog en Pitta balancerende voeding is nog steeds een aanrader. Om in deze periode je lichaamswarmte op te slaan op weg naar de herfts en de winter, kan ook prima (basmati)rijst, gerst, tarwe en maïs gegeten worden. Goed is het om éénmaal per week een dag te kiezen met alleen vloeistoffen zoals hete soep en thee om het lichaam te reinigen.

Het belangrijkste voor de keuzes van voeding en van een maaltijd binnen de Ayurveda is:

  • GENIETEN!

  • de tijd nemen

  • met volle aandacht eten


Recept

MANGO CHUTNEY

Chutney zijn  confituurachtige bijgerechten waarin verschillende verse vruchten en kruiden worden verwerkt. Chutneys verrijken de smaken, verhogen de voedingswaarde van een maaltijd en bevorderen de spijsvertering.

Vers fruit is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is puur en zuiver en heeft daarmee een zeer positieve energie. Fruit bevordert het immuunsysteem en geeft meer levensenergie

Ingrediënten

  • 2 niet te rijpe mango’s

  • 1 sjalot

  • 2 eetlepels geklaarde boter (ghee) of kokosolie (zomer)

  • 2 eetlepels verse fijngesneden gember

  • ½ koffielepel pimentpoeder

  • 1 ½ koffielepel kerriepoeder

  • klein mespuntje kruidnagelpoeder

  • ½ koffielepel garam masala

  • zwarte peper

  • zout

Bereiden:

Mango’s schillen, pit verwijderen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Sjalot pellen en fijnsnijden. Ghee verwarmen en de gember en de sjalot fruiten, niet bruin laten worden. Voeg eerst pimentpoeder en vervolgens kruidnagelpoeder en het kerriepoeder toe. Overgiet het geheel met water. Voeg de mango toe en roer het geheel door. Laat het sudderen ( 15-20 minuten) en roer het af en toe totdat de mango zacht is. Voeg als laatste de garam masala, zout en peper toe. Met de staafmixer grof pureren. Mogen nog stukjes inzitten


Bron: Ayurveda kookboek

Nazomer en op naar de herfst

Volgens Ayurveda zijn de ritmen en fasen van de natuur ook de ritmen van ons lichaam en van onze geest en om ons leven zo gezond mogelijk te leven is het belangrijk rekening te houden met de cyclus van de natuur.

Elk mens heeft een geboorteconstitutie, die samen met onze stofwisseling voor een deel genetisch bepaald is en afhankelijk is van de geboorteconstitutie én van de gezondheid van onze beide ouders. Ayurveda zegt dat ieder mens uit een unieke samenstelling van de drie Dosha's: Vata, Pita en Kapha bestaat. De Vata-dosha is opgebouwd uit de elementen ether en lucht. Pita vertegenwoordigt vuur en een klein beetje water en Kapha staat voor de elementen aarde en water. 

De verandering van de seizoenen heeft een sterke inwerking op deze Dosha's omdat onze stofwisseling ingesteld is op de omstandigheden van ons klimaat en op de lokale omgeving. Pita stijgt in de zomer, Vata in de herfst en de vroege winter, Kapha in de late winter en in het voorjaar. Daarom zijn ruime hoeveelheden verse biologische en het liefst lokaal geteelde voeding als groenten, fruit en volle granen volgens de seizoenen ook de beste keuze voor je voeding.

Voor wat betreft voeding kent de Ayurveda zes smaken (bitter – samentrekkend – scherp – zoet – zuur en zout), die ieder uit twee van de bovengenoemde elementen (ether - lucht - vuur - aarde - water) zijn opgebouwd en het adviseert om altijd de zes smaken in één maaltijd te gebruiken. Wellicht is het dan gemakkelijk voor te stellen dat je met voeding je lichaam weer in balans kunt brengen.

Zomer

De zomer is Pitta (vuur)-tijd en over het algemeen warm en droog. De warmte van de zon verdroogt en verdrijft de vochtigheid van de aarde. De zonnewarmte wordt ook opgeslagen in ons lichaam en overtollige vetten en afvalstoffen kunnen makkelijker verbranden of loskomen. Het spijsverteringsvuur is laag en de eetlust neemt af. We hebben dan veel behoefte aan extra vocht, licht verteerbaar én niet teveel eten. Aan te raden zijn zoete, koele en sappige dranken en voedingsmiddelen als veel water of kruidenthee, zomergroenten en zomerfruit.

Zeker voor iemand met een Pitta constitutie is het beter om in de zomer en de nazomer te matigen met:

  • alcohol

  • ijs

  • groenten als bieten, knoflook, maïs, paprika, prei, raapstelen, radijs, sjalotten, uien, tomaten en wortelen. Deze groenten hebben een hete energie en verhogen Pitta

  • te veel van de zoute, zure en scherpe smaken, deze smaken doen Pitta toenemen.

Nazomer

In de nazomer verzamelt ons lichaam de warmte om zich voor te bereiden op de herfts en de winter. Pitta is nog steeds hoog en Pitta balancerende voeding is nog steeds een aanrader. Om in deze periode je lichaamswarmte op te slaan op weg naar de herfts en de winter, kan ook prima (basmati)rijst, gerst, tarwe en maïs gegeten worden. Goed is het om éénmaal per week een dag te kiezen met alleen vloeistoffen zoals hete soep en thee om het lichaam te reinigen.

Het belangrijkste voor de keuzes van voeding en van een maaltijd binnen de Ayurveda is:

  • GENIETEN!

  • de tijd nemen

  • met volle aandacht eten


Recept

MANGO CHUTNEY

Chutney zijn  confituurachtige bijgerechten waarin verschillende verse vruchten en kruiden worden verwerkt. Chutneys verrijken de smaken, verhogen de voedingswaarde van een maaltijd en bevorderen de spijsvertering.

Vers fruit is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is puur en zuiver en heeft daarmee een zeer positieve energie. Fruit bevordert het immuunsysteem en geeft meer levensenergie

Ingrediënten

  • 2 niet te rijpe mango’s

  • 1 sjalot

  • 2 eetlepels geklaarde boter (ghee) of kokosolie (zomer)

  • 2 eetlepels verse fijngesneden gember

  • ½ koffielepel pimentpoeder

  • 1 ½ koffielepel kerriepoeder

  • klein mespuntje kruidnagelpoeder

  • ½ koffielepel garam masala

  • zwarte peper

  • zout

Bereiden:

Mango’s schillen, pit verwijderen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Sjalot pellen en fijnsnijden. Ghee verwarmen en de gember en de sjalot fruiten, niet bruin laten worden. Voeg eerst pimentpoeder en vervolgens kruidnagelpoeder en het kerriepoeder toe. Overgiet het geheel met water. Voeg de mango toe en roer het geheel door. Laat het sudderen ( 15-20 minuten) en roer het af en toe totdat de mango zacht is. Voeg als laatste de garam masala, zout en peper toe. Met de staafmixer grof pureren. Mogen nog stukjes inzitten


Bron: Ayurveda kookboek